fbpx

Sådan slipper du af med skyldfølelse efter et tab

Har du følt skyld over en person, der var vigtig for dig og som er død?

Har disse følelser hængt ved, selv længe efter du og andre omkring dig mener, at de burde være forsvundet? Hvis dette er tilfældet, kan det være en mulighed, at det, du kalder skyld, faktisk er noget andet.

Hvis skyld ikke er det rigtige ord til at definere, hvad det er, du har følt, kan det være med til at øge den byrde, du bærer.

 Sådan slipper du af med skyldfølelser.

Hvis skyld ikke er det rigtige ord til at definere, hvad du føler, kan det øge den byrde, du bærer. Du kan prøve følgende lille eksperiment: Tænk på personen og årsagen til, at du har sagt, at du føler dig skyldig. Spørg dig selv: “Er der noget, jeg ville ønske, jeg havde sagt eller gjort anderledes? Er der noget, jeg ville ønske, at den anden person havde sagt eller gjort anderledes? Er der nogle ting, jeg ville ønske, var sket bedre eller oftere?”

Hvis du kan svare ja til et af disse spørgsmål, er det meget sandsynligt, at skyld ikke er det rigtige ord til at definere, hvad du føler. Dette skyldes, at ordet skyld indebærer en hensigt om at gøre skade.

Stil dig selv et sidste spørgsmål: “Gjorde jeg noget med hensigt at skade den person, der døde?” Hvis dit svar på dette spørgsmål er NEJ, bør du virkelig overveje, om skyld er det rigtige ord at bruge.

Her er et eksempel på, hvordan ordet skyld kan bruges forkert: Du modtager et opkald fra din mor, der fortæller dig, at din bedstemor ikke har det så godt. Du kan ikke tage hen og se hende, så du beslutter dig for at besøge hende senere på året. Desværre forværres hendes tilstand, og hun dør, før du nåede at besøge hende.

Du kan sige, at du føler dig skyldig, men vi kan spørge dig: “Besøgte du hende IKKE med det formål at skade hende?” Og dit svar vil sandsynligvis være: “Nej, det var bare et dårligt tidspunkt for mig. Men hvis jeg havde vidst, hvor tæt hun var på at dø, ville jeg have droppet alt og var taget hen for at besøge hende.”

Når du opdager noget, du ønsker skulle have været anderledes, bedre eller mere, er du på rette vej til at kunne føle dig “fuldendt” med det, du nu indser, er ”ufuldendt” i forhold til den person, der døde.

Desværre kan du ikke få personen tilbage og tale med dem personligt, men du kan gøre det næstbedste. Ved hjælp af handlingerne i Grief Recovery Method kan du [indirekte] kommunikere enhver undskyldning, tilgivelse eller betydningsfulde følelsesmæssige udsagn, der udtrykker de virkelige følelser, du har om, hvad der skete og ikke skete.

Når du gør det, løfter du den falske skyldbyrde, og giver dig selv mulighed for at bevare de gode minder, du har om den person, uden at det bliver smertefuldt for dig.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top