fbpx

De vigtigste fordele ved tilgivelse under en sorgproces

Uanset om du sørger over tabet af en, der stadig lever, men ikke længere er involveret i dit liv fx efter en skilsmisse, eller om du sørger over en der død, er tilgivelse kritisk for sorgprocessen. Det frigør dig ikke bare generelt. Det er også en vigtig del af sorg- og genoprettelsesprocessen. Ved at omfavne tilgivelse, vil du være i bedre stand til at komme videre med dit eget liv, til trods for den måde, du tidligere er blevet såret på.

Tilgivelse behøver ikke at være direkte

Når nogen er død, kan du naturligvis ikke konfrontere dem om tidligere synder eller gøre en indsats for at tilgive dem personligt. Når nogen er i live, men ikke længere en del af dit liv, er en direkte tilgivelse lige så unødvendig. Faktisk skaber et mere direkte forsøg på at tilgive nogen – ved at sige: “Jeg erkender, at du har gjort mig uret på denne måde, men jeg vælger at tilgive dig” – flere konflikter, end det løser. I mange tilfælde lader det begge parter føle sig mere distancerede og isolerede end før. Ikke nok med det, den naturlige trang for den anden part til at forsvare sig vil stige og kan føre til et angreb på dig. Resultatet af dette bliver, at I begge føler jer værre end I gjorde før.

I stedet for at insistere på en direkte konfrontation med den person, du tilgiver, skal du holde det til dig selv. Målet er en følelse af afslutning med personen eller begivenhederne i forholdet. Du behøver ikke at kommunikere med dem for at opnå det; i stedet foreslår vi, at du tilgiver dem indirekte.

Tilgivelse er en handling

Der er mange mennesker, der tror, at tilgivelse er en følelse: en følelse af lettelse eller den lethed, der kommer, når du slipper fortiden. I virkeligheden kræver tilgivelse handling. Du kan ikke bare forvente, at det sker; i stedet træder du frem og træffer en beslutning om at tilgive, uanset om den anden part ved det eller ej. Når du har gennemført handlingen, tilgivelse under sorgprocessen, kan du høste fordelene ved følelsen – ikke omvendt.

Ikke at tilgive gør dig ondt

Når du ikke kan eller vil tilgive, er det ikke den anden person, du gør ondt. Hvis de allerede er døde, kan de ikke længere bære vægten af ​​deres handlinger. Hvis du sørger over det liv, du havde med en eks, har de sandsynligvis valgt at gå videre og leve deres liv uden vægten af ​​de dårlige valg tidligere. Det skader dem ikke længere, at du ikke har tilgivet dem, især hvis I har afskrevet hinanden fuldstændigt. Det gør dog fortsat ondt i dig!

Mange mennesker føler, at beslutningen om at tilgive “lader den anden person slippe af krogen”, accepterer eller blåstempler deres tidligere handlinger. Det gør den ikke! Tilgivelse har slet ikke noget at gøre med den anden person. Tilgivelse er en handling, du gør for dig, så du kan opleve den frihed, der følger med at give slip. Du behøver ikke at blåstemple, hvad de gjorde. Du skal bare være villig til at bevæge dig forbi det og slippe det. Det er ikke nødvendigt for den anden person at vide, at du har tilgivet dem. I tilfælde af en, der er død, kan du ikke dele disse oplysninger med dem, selvom du vil. Tilgivelse handler snarere om at acceptere, at begivenheden er afsluttet, og at du ikke længere behøver at bære den byrde med dig. Tilgivelse har ikke noget at gøre med, at personen bliver tilgivet. Det er snarere en kritisk del af sorgprocessen: at give slip på det, der er gået før, så du kan komme videre med dit eget liv.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top